Veilige wifi

Wifi veilig gebruiken, de 6 beste tips

Een door Europol gesteund onderzoek dat in hartje Londen is uitgevoerd, toont aan dat consumenten roekeloos met openbare WiFi-verbindingen omgaan en hierbij hun persoonlijke data open en bloot geven.

In het experiment waarbij een ‘geïnfecteerde’ WiFi-hotspot centraal stond, deelden nietsvermoedende burgers hun internetverkeer, persoonlijke gegevens, de inhoud van hun mails en gingen akkoord met belachelijke voorwaarden waarbij ze zelfs hun eerstgeboren kind zouden ruilen voor WiFi-toegang.

 Cyberspionage via wifi in hotels

Hackers hebben jarenlang laptops van topmensen van grote bedrijven gehackt via de wifi-netwerken van Aziatische hotels. Dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky.
De hackers kraakten eerste de netwerken van de hotels. Vervolgens konden zij zien aan de achternamen en kamernummers van gasten wie er internet gebruikte. Zij werden hierna verleid om een kwaadaardig stuk software te installeren.
Deze software gaf de criminelen toegang. Ook kon men alle toetsaanslagen zien, zodat wachtwoorden konden worden gekaapt. Het overgrote deel van de hacks vond plaats in Japan, China en Rusland. De hackers zijn nog steeds actief.

Wat moet je weten over veilig gebruik van openbare wifi? Lees hier de 6 tips.

1. Niet betalen of bankieren met publieke wifi

Publieke wifi is lek. Je internetverkeer en toets-aanslagen kunnen eenvoudig afgeluisterd worden. Doe dus geen vertrouwelijk internetverkeer via openbare wifi. De basisregel is dus: NIET inloggen bij bijvoorbeeld je bank, betalen of andere vertrouwelijke diensten doen via publieke wifi. Dat soort internetverkeer doe je thuis, op je eigen, veilige netwerk. Je wachtwoorden kunnen immers afgevangen worden en vervolgens kunnen criminelen je in enkele kliks beroven.

2. Niet Automatisch-verbinden op publieke wifi

Hackers maken handig gebruik van het feit dat je laptop of smartphone zonder waarschuwing aan je automatisch verbindt op bekende wifi netwerken. Je computer slaat alle netwerken op en zodra het signaal wordt aangeboden, zal je computer er vanuit standaard instellingen automatisch in gaan. Lekker gemakkelijk. Maar als je dus op bijvoorbeeld het wifi netwerk van je café zit en de hacker naast je op het terras biedt een sterker signaal aan die overeenkomt met de wifi van McDonald’s of Schiphol, dan pakt hij je verbinding en neemt je computer over. Zonder dat jij ook maar iets merkt.

Aanraders:

Hoe voorkom je dit? Zet automatisch verbinden uit en verwijder alle netwerken die je niet gebruikt. Je levert wel in op gebruiksgemak. Maar je gaat steeds een bewuste keuze maken voor verbinden met een wifi netwerk.

  • Ga naar Configuratiescherm > Netwerk en internet > Draadloze netwerken beheren. Dan zie je de lijst met alle netwerken waarmee je ooit verbonden was. Gooi alle netwerken die je niet kent of niet dagelijks gebruikt uit er lekker uit.
  • Dubbelklik vervolgens op een netwerk waar je niet langer automatisch mee wil verbinden. Verwijder het vinkje bij Automatisch verbinding maken. Dezelfde instellingen vind je ook op je smartphone: bij de iPhone bijvoorbeeld kijk je bij Instellingen > wifi > Vraag om verbinding.

3. Veilige versleutelde verbinding via VPN instellen

VPN (Virtual Private Network) is een veilige versleutelde draadloze verbinding van je device in de onbeveiligde (publieke) wifi netwerk. Een VPN is een goede manier om je tegen afluisteren te beveiligen. Maar helaas zijn deze diensten meestal niet gratis. Lees hier verder.

5. Tijdelijke, virtuele router via je laptop

Je bent in een hotel of anderszins onderweg en er is geen hotspot voor je smartphone. Wel heb je je laptop, die via zijn kabel verbonden is met internet. Dan maak je van je laptop toch een hotspot? Dat doe je met Virtual Router en de netwerkadaptor van je laptop. Je vult een SSID in, een WPA2-wachtwoord en kiest de netwerkadapter die je wilt delen. In de meeste gevallen zal dat je kabel LAN-verbinding zijn, maar Virtual Router accepteert ook een 3G- of 4G-verbinding. Zodra je op Start Virtual Router klikt, is je hotspot klaar en kun je je mobiele apparaat verbinden.

Conclusies over openbare wifi netwerken

Wees paranoïde

Als je verbinding legt met een openbare hotspot, moet je zorgvuldig kijken naar wat de verbinding allemaal vraagt. Hotel-WiFi die om een naam en kamernummer vraagt is OK, maar een netwerk dat vraagt om een configuratiewijziging te maken, of certificaten wil installeren, of iets wil downloaden is een duidelijk signaal dat het niet in de haak is.

Er zijn veiligere manieren om online te blijven onderweg, onder meer met een mobiel netwerk. Of gebruik een VPN om zelf de verbinding van meet af aan te versleutelen. Als je toch op een openbaar netwerk moet zijn, houd het dan bij websites waarbij je niet hoeft in te loggen, wissel geen belangrijke (persoons)gegevens uit en doe nooit bankzaken op een openbare wifi.

  • Openbare wifi is dus lek en eenvoudig te hacken.
  • Gebruik dus bij voorkeur NIET openbare wifi, maar je databundel.
  • Niet betalen of bankieren met openbare wifi. Dat doe je veilig thuis.
  • Als dat niet (altijd) lukt, doe dan in ieder geval geen bankzaken of wachtwoorden via de openbare wifi. Beslis eenvoudigweg voor je zelf dat je sommige vertrouwelijke zaken niet onderweg met publieke wifi doet, maar later, elders, waar het veilig is.

Video, veilig internetten onderweg

Meer leren en weten? Kijk nu hier naar de beste cyber security video’s


2 reacties op “Veilige wifi

  1. ik heb wifi van ziggo.is dat openbaar? Ik weet niet wat openbaar is en wat niet-openbaar is

  2. Dank voor je vraag Jannis. Leg contact met Ziggo, dan weet je zeker hoe het zit, dat kunnen wij op afstand helaas niet zeggen. Ziggo heeft ook een online handleiding voor het goed instellen van je modem, daar kun je mogelijk ook antwoorden krijgen. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.