Antivirus apps voor smartphone

Antivirus apps voor Android

Antivirus appsEr is een explosieve groei van malware in de Play-store. Er zijn ruim 200.000 malafide apps. En de ingebouwde virusscanner van Google houdt maar weinig tegen.

Maar veel apps die malware bevatten worden niet gedownload, of ze zijn in het Russisch. Maar er is ook Android-malware die wel doorkomt.

Er zijn inmiddels talloze antivirus apps beschikbaar in de Google Play-winkel. Deze doen echter niet hetzelfde als een virusscanner op je pc.

Er zijn namelijk beveiligingsproblemen waar die apps niets aan kunnen doen:

 • Als er een lek in het besturingssysteem zit, kan een app daar hooguit voor waarschuwen. Google of je telecomprovider zullen dan zelf een patch voor het systeem moeten maken, want de app kan zelf niet voorkomen dat het lek wordt misbruikt.
 • Ook kunnen antivirusapps niet voorkomen dat malafide apps worden geïnstalleerd. De antivirusapp kan pas waarschuwen voor een virus als het al is geïnstalleerd. Mogelijk is het dan te laat en is je apparaat besmet.

Controle is dan ook de beste manier om te voorkomen dat je gegevens worden gestolen:

 • Download alleen bekende apps uit de Play Store
 • Check op internet zonodig of een applicatie betrouwbaar is
 • Vul niet klakkeloos je wachtwoord in als je er niet zeker van bent dat je op de juiste site zit

Verder zijn er 2 apps die je smartphone beveiliging ondersteunen:

TrustGo-AntivirusTrustGo Antivirus & Mobile Security voor Android

 • Deze apps zijn gratis en
 • geven een overzicht ‘privacy guard’, waarmee je ziet welke apps op je toestel welke toestemmingen hebben, zoals toegang tot je contacten, browsergeschiedenis en locatie.
 • Als je een kwaadaardige website bezoekt, krijg je een waarschuwing. Dit werkt echter alleen in de standaard Android-browser.
 • Ook de mogelijkheid om je eigen telefoon terug te vinden is gratis, al moet wel een account worden aangemaakt.
 • TrustGo blokkeert ruim 98 procent van alle malafide apps!

Trend Micro Mobile Security & Antivirus

NUtech meldt dat van alle door hun geteste apps de app van Trend Micro het makkelijkst is in het gebruik.

 • Het scannen van apps op malware is gratis, maar voor alle andere functies moet de premiumversie worden gekocht voor ruim 20 euro.
 • De privacyscanner van TrendMicro kiest ervoor om geen ‘onschuldige’ apps te tonen, maar alleen degenen die een mogelijk risico vormen. 
 • Trend Micro blinkt uit tijdens het gebruik van de browser. Bij het bezoeken van een phishingwebsite in Google Chrome kwam er gelijk een waarschuwing. Dit werkt ook in Google Chrome.
 • De app kan ook hinderlijke telefoontjes en sms’jes blokkeren, en verloren telefoons terugvinden.   

iPhone antivirusapp?

Er was lange tijd geen antivirusapp in de App Store. Apple vindt dat antivirusapps niet nodig zijn, omdat Apple alle apps controleert. De kans dat je kwaadaardige software downloadt is kleiner. In juli 2012 werd er malware in de App Store gevonden, maar dat lijkt weinig gebruikers te hebben getroffen.

McAfee gratis beveiligingssoftware voor iOS en Android

McAfee heeft gratis mobiele beveiligingssoftware voor Android- als iOS-toestellen. De Android-software moet zowel bescherming tegen malware bieden als de privacy van gebruikers beschermen.
De Mobile Security app voor iOS-toestellen biedt iPhone- en iPad-gebruikers een digitale kluis voor informatie, zoals foto’s en filmpjes. Het materiaal is dan alleen toegankelijk met een pincode. Ook kan de app gestolen toestellen lokaliseren en in het geval van diefstal het adresboek op afstand wissen.
Verder detecteert de software pogingen om de iPhone te jailbreaken en biedt een back-upfunctie van het adresboek. De Android-versie is via Google Play te downloaden, de iOS versie is in de App Store te vinden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

negentien + 18 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.