6 Tips Gestolen camera of smartphone terugvinden

Gestolen fototoestel vinden via internet

mobiele telefoon beveiligen tegen diefstalHeb je net mooie foto’s gemaakt met je fototoestel, wordt deze van je tafeltje gejat bij het koffiedrinken.

Dit is een van de veel voorkomende diefstallen. Er worden jaarlijks zo’n 30.000 smartphones in Nederland gestolen. Ook laat je gemakkelijk je telefoon ergens achter, bijvoorbeeld op een toilet. Wat kun je doen om bij verlies van je telefoon of fototoestel schade te voorkomen?

Tip 1: Find my iPhone

‘Zoek mijn’ gebruiken

Als je op het geblokkeerde apparaat gebruik maakte van iCloud, is het mogelijk om met Zoek mijn je iPhone te ontgrendelen en te wissen.

Je Apple ID wordt vervolgens gebruikt om je iPhone te wissen, waarna je de fabrieksinstellingen kunt herstellen of een reservekopie kunt terugzetten. Je kunt dan meteen een nieuwe toegangscode kiezen.

Tip 2: Maak je Smartphone boefproof

Op de site maakhetzenietmakkelijk leer je hoe je verschillende typen telefoons en laptops kunt beveiligen. Lees je hoe je je mobiele telefoon ‘boefproof’ kunt maken. Ook wordt uitgelegd wat je moet doen als je smartphone gestolen is. 

hier waak ik

Inmiddels hebben de meeste smartphones een functie waarmee je je smartphone op afstand kunt terugvinden, de data kunt wissen en het toestel kunt blokkeren. Wanneer dieven die smartphones jatten, kunnen zij deze niet meer terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Daarmee worden gestolen smartphones onverkoopbaar. Het voorkomt ook dat de dief bij je foto’s, contacten, mail en documenten kan.

Anti-diefstalfunctie
Bij de bekende en populaire smartphone-modellen van fabrikanten als Apple, Samsung en Sony is het ‘boefproof maken’ eenvoudig te doen met een vinkje in de instellingen van de telefoon.

Tip 3: Spoor je foto’s op op internet!

gestolen fototoestel terugvinden
Met stolencamerafinder.com kun je op internet laten zoeken naar het opduiken van foto’s van je gestolen camera of smartphone. Zo kun je mogelijk je camera of de dief terugvinden! 

Registreren van jouw toestel kan op 2 manieren: je upload een foto die genomen is met het gestolen apparaat of je gebruikt het serienummer.

Fototoestel terugvinden met Exif

Iedere foto die je met een toestel neemt, bevat ‘verborgen’ informatie over de foto en de camera: de datum en tijdstip van de foto, maar ook het merk, model, serienummer. Dit heet de ‘exif’-informatie (Exchangeable image file format).

De website stolencamerafinder.com ‘crawlt’ continu het internet op zoek naar foto’s en zoekt op dezelfde Exif informatie zoals op de foto die jij hebt ingeladen als zoekcriterium.

Als er op internet foto’s opduiken die met hetzelfde toestel zijn gemaakt, dan krijg je een email. Neem je daarna een betaald account, dan gaat het systeem op regelmatige tijdstippen een check doen en je via e-mail op de hoogte houden. Hou je een gratis account, dan moet je handmatig af en toe kijken.

Stel dat er bijvoorbeeld foto’s op een Flickr-account worden gevonden, dan neem je contact op met de persoon in kwestie. Een eerlijke vinder zal je toestel teruggeven.

Smartphone of tablet kwijt?

Lees hier hoe je je verloren smartphone of tablet terugvindt met GPS tracking.

Tip 4: Camera terugvinden met Dropbox

Lees hier het artikel over een dame die haar gestolen camera terugvond met de Dropbox app.

Tip 5: overige tips voor terugvinden op internet

 • Registreer of fotografeer de ID van je apparatuur. Dat is later nodig voor eventuele aangifte.
 • Gebruik op je apparaat een screenlock met een sterk wachtwoord en zet je contactgegevens op de screenlock, zodat een vinder contact met je kan opnemen.
 • Gebruik de gratis ‘vind mij’ app op je iPad en iPhone.
 • Of installeer het gratis Prey programma, ook op je laptop!
 • Gestolen? Meld je aan in je Dropbox of Gmail account en bekijk het meest recente IP adres dat geregistreerd is voor inloggen. Het kan zijn dat je het IP adres ziet van degene die je device heeft. Overhandig dit aan de politie en vraag om identificatie en opsporing.

Als je beroofd wordt, doe direct en exact wat de overvaller je vraagt! Dit is erg belangrijk vanwege je eigen veiligheid, leren de talloze  ervaringen van overvallen met enig geweld. De tip is wel om goed te letten op de uiterlijke kenmerken van de overvaller en deze de politie te melden: geslacht, kleding, bril, haarkleur, vluchtrichting.

Meer goede tips vind je in dit uitstekende Cnet artikel over terugvinden op internet (Engelstalig).

Een voorbeeld van volgsoftware

Politie arresteert woninginbrekers dankzij iPad

De politie heeft recent dankzij een gestolen iPad vier mannen kunnen arresteren op verdenking van inbraak. Nadat bij een woning een iPad was gestolen, bleek de beveiligingssoftware zijn werk te doen; het leidde naar de inbrekers!

Nadat de gedupeerden van de inbraak agenten vertelden dat er volgsoftware op de gestolen computerapparatuur was geïnstalleerd, werd nagegaan of de locatie daarvan te achterhalen was. Daarbij ving de politie al snel een signaal van de gestolen iPad op dat naar de woning leidde. Eenmaal in de woning trof de politie de buit aan.

Ook werden er nog andere spullen aangetroffen waarvan wordt vermoed dat het bij inbraken is buitgemaakt. Bovendien werd inbrekersgereedschap gevonden. De vier bewoners werden aangehouden.

Volgsoftware

De politie adviseert het gebruik van volgsoftware, die voor computers, smartphones en tablets beschikbaar is. “Met deze software is het mogelijk om het toestel na roof te traceren. U kunt uzelf en de politie helpen door daarvoor een app te installeren. Mocht uw mobiel geroofd worden, dan kunt u in de aangifte vertellen welke software u installeerde. In gunstige gevallen is het dan mogelijk om de apparatuur op te sporen.”

Politie

Belangrijk om te weten is dat je naar de politie kunt stappen als je je smartphone kwijt bent. Doe dit en probeer zelf je apparaat te traceren.

Tip 6: Worden mijn foto’s op internet gebruikt?

Google AfbeeldingenWil je nagaan of jouw foto op een onbekende website staat? Gebruik daarvoor de functie van Google Afbeeldingen:

 1. Sla de foto die je wilt nazoeken op, bijvoorbeeld op je bureaublad
 2. Ga naar Google.nl en kies Afbeeldingen
 3. Ga op het symbool van de fotocamera staan met je muis
 4. Klik op de tekst ‘Zoeken op afbeelding’
 5. Klik op ‘Een afbeelding uploaden’ en upload je foto
 6. Google laat nu zien op welke websites de foto eventueel te vinden is

Meer leren? Video instructies!

Kijk nu hier naar de beste cyber security video’s


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig − tien =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.