Instagram scams

Beveiligingsexperts waarschuwen Instagramgebruikers voor het toenemende aantal scams. Vanwege de nadruk op beelden heeft Instagram het voor cybercriminelen gemakkelijk gemaakt om zich voor te doen als echte, goedbedoelende mensen.

instagram prive

Jongeren zijn doelwit

De belangrijkste doelwitten van online oplichting zijn degenen die onervaren zijn in cybersecurity. Jongeren worden door oplichters als naïef beschouwd. Volgens recente gegevens is 30 procent van het wereldwijde Instagram-publiek 18-24 jaar oud en 35 procent tussen 25-34 jaar. Maar liefst 72 procent van de tieners gebruikt Instagram.
Interessant is dat Instagram ook vooral vrouwen trekt. Volgens de statistieken is 56 procent van de Instagram-gebruikers vrouw.

Soorten oplichting

Instagram heeft enkele van de meest voorkomende soorten oplichting geclassificeerd:
 
1/ Romantische oplichting. Deze oplichters gaan online relaties aan en proberen het vertrouwen van het slachtoffer te winnen. Zodra dit gelukt is, beweren ze dat ze geld nodig hebben voor problemen, zoals een visum, een vlucht, een ziek familielid, een hotel of andere tegenvallers met kosten.
 
2/ Loterij- of weggeefacties. Oplichters met loterijen zullen zich voordoen als bedrijven en je melden dat je iets hebt gewonnen (terwijl je nooit hebt deelgenomen). De oplichter heeft een kleine vergoeding nodig voor de afhandeling. Hiervoor vragen ze jou om je persoonlijke gegevens en daarna word je geld afhandig gemaakt of je identiteit misbruikt voor illegale praktijken. Nooit intrappen en je persoonlijke gegevens geven!

3/ Leenoplichting. Deze oplichters bieden gebruikers leningen tegen een hoge rente of een laag maandbedrag. Zodra de eerste betaling is gedaan, verdwijnen ze.
 
4/ Valse investeringen. Wordt snel rijk en investeer vandaag nog in deze buitenkans. Morgen kan dat niet meer! Hier word je verleid om te stappen in nu-snel-rijk regelingen, zoals cash flipping, Ponzischema’s. Zodra het slachtoffer de betaling heeft gedaan, verdwijnen de oplichters met het geld.
 
5/ Carrière-oplichting. Werkoplichters plaatsen nepvacatures om te proberen persoonlijke informatie te verkrijgen (zoals ID-nummer, adres, enz.).
 
6/ Creditcardfraude. Oplichters gebruiken gestolen financiële informatie om online aankopen te doen, of verleiden mensen goedkope goederen en diensten te kopen om zo inloggegevens te stelen.
 
7/ Betaalde abonnementsdiensten. Oplichters bieden betaalde abonnementsdiensten of levenslange toegang tot deze diensten aan voor een eenmalige betaling.
 
8/ Phishing. Phishing is wanneer iemand toegang probeert te krijgen tot bijvoorbeeld je Instagram-account door een bericht of een link te sturen waarin om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Als ze toegang krijgen tot je account heeft een oplichter toegang tot zaken als telefoonnummer of e-mailadres. Ze kunnen ook je wachtwoord wijzigen om je uit je account te gooien.
 
9/ Fake influencersponsors. Deze oplichters zullen zich voordoen als een echt merk door influencers een advertentiedeal aan te bieden. Op deze manier proberen ze de bankgegevens van slachtoffers te achterhalen.

cybertshirt

Veiligheid

De belangrijkste beveiligingstips voor sociale media:
 
1/ Gebruik een sterk wachtwoord
Zorg ervoor dat je een uniek wachtwoord voor iedere dienst gebruikt. Wachtwoord-generatoren, zoals Lastpass, NordPass, zijn hulpmiddelen om te helpen een sterk wachtwoord te creëren en te controleren of het ooit is voorgekomen in een datalek.
 
2/ Deel zo min mogelijk informatie, of geef nep-persoonsinformatie
Geef minimale persoonlijke informatie en deel niet te veel op sociale media. Hoe minder informatie je weggeeft, hoe kleiner de kans dat deze wordt gestolen.
 
3/ Vertrouw geen enkel internet-bericht
Vraag je bij ieder email of ander bericht via internet af of het wel pluis is. Zelfs als het bericht van een bekende lijkt te komen. En zeker oppassen als er tijdsdruk of een bijzondere kans wordt aangeboden; dan word je bijna altijd verleid niet na te denken en snel te reageren, uit hebzucht. Word je een goede deal aangebonden via een internetbericht? Klik er dan niet op, maar controleer online de aanbieder of het op zijn eigen echte site ook staat aangegeven.
Tik ook niet zonder meer je persoonlijke gegevens in op websites; zoek altijd eerst via een veilige zoekmachine als Duck Duck Go de echte site op van een bank of ander bedrijf waar je je persoonsgevens op gaat ingeven. Bovendien, als een aanbieding zoals een loterij, baan of weggeefactie te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk het geval en is het een val. Oplichters proberen mensen altijd te lokken door dingen aan te bieden die moeilijk te weerstaan zijn.
 
4/ Stel je account in op privé
Bij veel scams probeert de aanvaller een relatie met je aan te gaan en doet hij dat door je account te volgen. Als je je account op privé instelt, hebt u meer controle over wie jou kan volgen en wie je persoonlijke informatie kan zien.

free hit counter