Laptop beveiligen tegen cybercrime

Politie adviseert versleutelen laptop

cybertshirtAls je op reis gaat en je laptop meeneemt, versleutel deze dan (er is gratis software). Ook word je afgeraden om gevoelige zaken, zoals een kopie van een paspoort, in Dropbox of Evernote op te slaan.

De tips van de politie:

  1. Naast het installeren van trackingsoftware voor de smartphone of laptop, geven ze ook het advies om je data altijd te versleutelen.
  2. “Op een Android telefoon of tablet kun je via instellingen ook de gegevens op je SD-kaart versleutelen”
  3. Als je je laptop op reis mee neemt, wordt aangeraden je laptop in zijn geheel – of al je gevoelige bestanden – te versleutelen (encrypten). Bij verlies of diefstal komt iemand anders er dan niet zonder meer in. Lees hier meer over de 6 handige encryptie diensten die opensource zijn. 
  4. Verder wordt het inschakelen van 2factor authenticatie geadviseerd. Het gebruik van online clouddiensten als Dropbox en Evernote voor de opslag van gevoelige gegevens wordt afgeraden, omdat deze diensten de data onversleuteld opslaan. “Diensten die je data versleuteld opslaan (zoals Spideroak of Wuala) zijn beter”, laat de politie via haar factsheet weten.

nord beste vpn aanbieding

Veilige wifi internetverbinding

Daarnaast worden er nog allerlei tips gegevens voor het gebruik van wifi in het buitenland en dat het beter is om de eigen internetverbinding te gebruiken.

Volg deze tips op als je veel of regelmatig met gevoelige informatie gaat werken, zoals vertrouwelijke privé- of bedrijfsinformatie, of veel bankzaken via wifi gaat doen.

  1. “Ben je met een groep dan kun je je internetverbinding delen op je smartphone of een “mifi” aanschaffen en iedereen veilige toegang geven via jouw mobiele verbinding.” MiFi is een los (mobiel) apparaatje om een lokaal wifi-netwerk op te zetten.
  2. In het geval er geen andere mogelijkheid is dan het gebruik van een open en onbeveiligd “lek” netwerk is het verstandig om een VPN-dienst te gebruiken. “Je kunt een abonnement nemen bij een VPN-aanbieder (bijvoorbeeld Hamachi, private internet access of ProXPN) waarmee je een veilige verbinding maakt over de onveilige verbinding heen.”

Lees hier verder over veilig wifi gebruiken.

Kijk nu hier voor de beste cyber security video’s


free hit counter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

13 − 2 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.