Beveiligingscamera gehackt

Beveiligingscamera kwetsbaar door standaard wachtwoord

cybertshirtBekijk gehackte beveiligings- en surveillance-camera’s op website www.insecam.org. 

Rilana Hamer kocht een tijdje geleden de Maxxter HD Rotating Wifi Safety Camera om haar hondje in de gaten te houden. De camera moet aangesloten worden op wifi en kan via haar telefoon worden bediend. ‘Dit was perfect’, aldus Hamer. Totdat ze op een dag ziet dat de camera begint te draaien en ze schrikt van een stem die ‘Bonjour Madame’ zegt. Haar camera is gehackt.

Standaard wachtwoord op alle camera’s

Een beveiligingscamera van Maxxter die bij Action te koop was bleek eenvoudig te hacken.  Uit de handleiding van de camera blijkt dat het standaard wachtwoord ‘123’ is. Gebruikers werden niet gedwongen om dit wachtwoord aan te passen.

Via een app kun je altijd de camera bereiken door het nummer van de camera en het wachtwoord in te voeren. Als je het nummer van de camera aanpast, kun je toegang krijgen tot andere camera’s als het standaard wachtwoord niet is aangepast. Op afstand kun je de camera besturen, het geluid in- of uitschakelen, via de speaker praten en ook het wachtwoord wijzigen.

Hoe beveilig je een beveiligingscamera?

De livestreams op de website Insecam zijn afkomstig van camera’s die niet volledig geïnstalleerd zijn. Veel mensen verzuimen om een wachtwoord op te geven. Zit er geen wachtwoord op je camera, dan kunnen de beelden gemakkelijk getapt worden.

Tip 1: Reset je camera

Een bestaande camera is vaak te resetten. Je kunt daarna het installatieprogramma opnieuw doorlopen en een wachtwoord invullen.

Tip 2: Verander het standaardwachtwoord

Als je een nieuwe camera installeert, wordt er soms gevraagd om een eigen wachtwoord in te vullen. Als je daartoe niet wordt verplicht is het zeer belangrijk om het wachtwoord dat standaard is ingevuld te veranderen. Als je het standaardwachtwoord laat staan is de camera gevoelig voor inbraak.

Tip 3: Verzoek tot verwijdering

Als je je eigen camera van de website www.insecam.org wilt verwijderen dan kun je deze site mailen via admin@insecam.org.

Tip 4: Verwijderen alleen is niet genoeg

Het verwijderen van je camera wil niet zeggen dat de beelden niet meer te zien zijn. Alleen het veranderen van je wachtwoord garandeert je privacy.