Nep webshops

Nep-webwinkels komen steeds meer voor

Fraudeurs bouwen steeds vaker webwinkels na. Het doel is je te laten geloven dat je de winkel of site van een bekend merk bezoekt. Vervolgens wordt geprobeerd je geld afhandig te maken door een nep-koop, of je persoonsgegevens te verkrijgen voor bijvoorbeeld spam of identiteitsdiefstal. Ook kan geprobeerd worden via een valse site je computer te besmetten met kwaadaardige software.

nep webshopsVoorbeeld: Netflix misbruikt
In november 2016 hebben criminelen een emailcampagne opgezet om je gegevens in vullen en daarmee kans te maken op een jaar lang gratis Netflix. De email is afkomstig van: Netflix <nordicgenerics@gmail.com>. Dat zegt al genoeg. Via de mail kom je op een webpagina uit, waar je je gegevens kunt invullen. Vervolgens kan je email-adres worden misbruikt voor spam. Mogelijk wordt ook gepoogd je computer via deze site te besmetten met malware, als je achterstallige updates hebt.

Voorbeeld: Dixons misbruikt
In 2014 hebben we gezien dat de website van Dixons gekopieerd werd en achter de naam Dixxons gehangen. Zo bestelden mensen voor 400 euro een PlayStation bij de Dixxons.com criminelen. Ook Computerland werd gekopieerd en de nietsvermoedende klanten werden opgelicht.

Criminelen kopiëren het bedrijfslogo
De nepwinkels lijken vaak sprekend op de echte webshops. Criminelen kopiëren eenvoudigweg het bedrijfslogo en de rest van de site, tot in de kleinste details. Alleen het webadres verraadt dat het om een andere site gaat. De internetadressen lijken echter vaak op elkaar. Consumenten die niet goed letten op de naam, of de naam van het bedrijf onvoldoende goed kennen, trappen dan in de val. ‘Het is een groot probleem’, zegt Fleur van Eck, directeur van Fraudehelpdesk.nl. ‘Thuiswinkel.org zit er ook behoorlijk mee in de maag en ook het Landelijk Meldpunt Internetoplichting doet wat het kan.’

nep webshopsWat kun je zelf doen? Tips!

  1. Check altijd eerst de naam van de website, of de afzender cq. email-adres van de email die je krijgt. Die moet natuurlijk exact overeenkomen met de juiste naam van het bedrijf.
  2. Tweede test: voordat je iets bestelt op een site, of voordat je gevoelige gegevens invult op een site, vul eerst de websitenaam in als zoekterm in bij Google of een andere zoekmachine. Check zo of er fraudeberichten gemeld staan op internet.
  3. Wil je meedoen aan een actie en je word je per email uitgenodigd om op een link naar een site te klikken? Ga op de link staan zonder te klikken en controleer zo of het de juiste site is die je gaat bezoeken.
  4. Of nog beter: ga naar de originele site en zoek daar naar de actie!
  5. Lees ook de tips op onze pagina over phishing.
  6. Volg de alerts van het programma Opgelicht?! of gebruik hun handige app. Komt een webwinkel in de lijst met alerts voor, dan weet je dat het niet klopt.