Back-up maken!

Back-up maken essentieel, 3 tips

back-up makenIedereen weet inmiddels dat het essentieel is om regelmatig een back-up van je bestanden te maken. Er kan immers van alles gebeuren met je computer en data: ransomware, virus, crash van harde schijf, diefstal.
Ook kan een eerder gemaakt archiefbestand of opslagmedium kapot gaan, of je opslaglocatie (online of externe schijf) ontoegankelijk worden. Daarom raden wij je aan om op 2 aparte stations een back-up te maken. Doen wij ook! 

Tip 1: maak een back-up in tweevoud

Voor een back-up is het essentieel dat de bestanden altijd hersteld kunnen worden. Het is daarom belangrijk om de bestanden regelmatig veilig te stellen. Doe dat dus naar 2 verschillende back-up systemen! Dat kan een externe schijf, USB-stick en/of online opslag (zoals OneDrive of Dropbox) zijn.

Het is uiteraard mogelijk om 2 externe schijven te gebruiken: en dan moeten de schijven wel los van elkaar worden bewaard. Is er een probleem met één van de back-ups dan kan altijd nog worden teruggevallen op de ander.

Tip 2: maak je back-up op bestandsniveau

Alleen wanneer de bestanden afzonderlijk naar de back-uplocatie worden weggeschreven, kan ook elk bestand afzonderlijk gegarandeerd worden hersteld.

Het gebruik van 1 archiefbestand waarin alle bestanden (al dan niet gecomprimeerd) worden opgeslagen, is af te raden omdat alle bestanden in één klap ontoegankelijk zijn wanneer het archiefbestand beschadigd raakt én de back-up software niet altijd compatible is met een nieuwe Windows-versie (waardoor het archief niet meer te benaderen is). Maak dus gewoon een kopie van al je data op bestandsniveau, bij voorkeur op 2 aparte harde schijven, die je beide na gebruik loskoppelt van je computer en veilig ergens (tegen diefstal en brand) bewaart.

Tip 3: SyncBackFree gebruiken voor je dubbele back-up op 2 externe harde schijven

Onze tips is: negeer Windows Back-up (stopt mogelijk een keer?) en gebruik het maken van een geautomatiseerde back-up maken met het zeer eenvoudige en gratis SyncBackFree (download: www.2brightsparks.com/download-syncbackfree.html).

Een ander handig en gratis alternatief is EaseUS Todo Backup Free.

Door het maken van back-ups met de synchronisatietool SyncBackFree kunnen je mappen en bestanden met enkele muisklikken naar je externe schijf worden veiliggesteld. Je kunt dit automatiseren en perodiek via de applicatie laten uitvoeren. Lekker gemakkelijk en snel!

Installatie en starten van je back-up!

De installatie van SyncBackFree is eenvoudig:

  1. Nadat het programma is opgestart, kan met de knop Nieuw links onderin het programmavenster direct een back-up/ synchronisatieprofiel worden aangemaakt. Geef een herkenbare profielnaam op (bijvoorbeeld “Mijn documenten”).
  2. Kies in het volgende venster bij voorkeur de optie Spiegel profiel (zodat lokaal verwijderde bestanden ook van de back-uplocatie worden verwijderd). Met de optie Back-up profiel blijven alle bestanden op de back-uplocatie behouden, ook al zijn ze lokaal reeds verwijderd. Niet erg praktisch wanneer de back-up ooit weer terug moet worden gezet, zie dan maar weer eens te achterhalen welke bestanden uit de back-up niet relevant meer zijn. Nadeel van de optie Spiegel profiel is wel dat óók per ongeluk verwijderde bestanden bij de eerstvolgende synchronisatie uit de back-up worden verwijderd!

free hit counter