Ik heb niets te verbergen

Privacy? Niet zo een punt voor mij. Ik heb immers niks te verbergen. Van mij mogen ze alles weten. Ook de winkels, diensten en social media op internet. Ik ben immers geen crimineel. En ik vind het wel handig om bijvoorbeeld online advertenties op maat te ontvangen, als alle aanbieders handig via internet weten welke interesses ik heb en waar ik naar op zoek ben.

ik heb niks te verbergen
privacy; ik heb niets te verbergen

Zo denken veel mensen. Als je niets te verbergen hebt, en je vindt dat écht, dan kun je onderstaande vragen wellicht vrijelijk beantwoorden en publiceren op internet, bijvoorbeeld op je social media account(s). Als jij vindt dat het eeuwige internet alles van je mag weten. Mogelijk weten de grote dataverzamelende-en-verkopende partijen als Facebook en Google al veel van deze zaken, afhankelijk van hoe actief en open op internet je bent.

Privacy niet zo belangrijk? Beantwoord dan onderstaande antwoorden en publiceer je antwoorden op internet:

  • Ben je wel eens afgewezen voor een sollicitatie? Zo ja, waarom, wat vond men dan niet voldoende passen of niet goed bij je?
  • Ben je het afgelopen jaar bij de huisarts geweest? Zo ja, waarvoor?
  • Heb je wel eens hoofdpijn? Waarom?
  • Heb je wel eens een hele vervelende ervaring bij iemand gehad? Wat is er gebeurd?
  • Heb je wel eens iets gestolen? Zo ja, waar was dat, hoe oud was je, en wat heb je meegenomen? Heb je ook wel eens iets van een vriend of vriendin of familielid gestolen?
  • Is het wel eens voorgekomen dat er geen VOG (Verklaring omtrent gedrag) verleend is aan je, bij een sollicatie? Zo ja, waarom was dat, wat heb je gedaan voor die weigering?
  • Is er wel eens een relatie uitgegaan bij je? Of heb je wel eens een goede vriend of vriendin verloren? Zo ja, wat was er aan de hand? Wat vond de ander van jou?
  • Wat is je diepste wens? Is die bekend bij anderen? Mogen aanbieders daar jou voortdurend en gericht advertenties over sturen?
  • Heb je wel eens gevoelens of gedachten, die niet zo goed passen in je omgeving, in je familie of bij je vrienden? Moet je je wel eens anders voordoen dan je werkelijk bent? Waarom dan, wat is er aan de hand?
  • Schaam je je ergens voor? Zo ja, wat is dat dan?
  • Mag ik je volledige adresboek van al je contacten, je online agenda met alle afspraken, en alle foto’s en filmpjes die je ooit op internet hebt geplaatst? [1]
  • Kun je een overzichtje maken van alle wachtwoorden die je in je browser hebt opgeslagen? [1]
  • Mogen we je foto’s gebruiken bij een advertentiecampagne of dating site?
  • Kun je een kopie van je diploma’s (met je handtekening) opsturen of publiceren, een foto van je paspoort of je rijbewijs, je adres, je geboortedatum en een bankrekeningnummer van je? (Dan kan iemand anders een telefoonabonnement of lening op jouw naam afsluiten). [1]

[1] Niet nodig om op te sturen of te publiceren; dit is via Google of andere interdienst waachijnlijk al bekend via je online zoek- en leesgedrag. Of het is te vinden met enig speurwerk of wellicht een eenvoudige hack, zeker als je deze zaken al eens online gepubliceerd hebt en geen bijzondere beveiligingsmaatregelen daarbij genomen hebt.

Ons advies

Als je vindt dat men alles van je mag weten, denk dan nog eens goed na. Vind je het echt OK als (eeuwig en altijd) persoonlijke zaken zoals bovenstaande gegevens over jou gelezen, doorverkocht en gebruikt mogen worden door diensten en bedrijven, waar ook ter wereld, voor welk doel dan ook?

Lees verder