Mac beveiligen

AVG en Avast gratis virusscanners voor Mac OS X

Ook Mac fans hebben bescherming tegen virussen nodig. Het wordt aangenomen dat Mac-computers onkwetsbaar zijn, maar dat is nooit zo geweest. De hoeveelheid malware is beperkt omdat Mac niet zo populair is als Windows. Maar door de iPad en iPhone is het Mac-platform flink gegroeid. Het wordt nu steeds meer doelwit voor aanvallers en criminelen.

Voorbeeld: Mac-malware kon jarenlang via webcam spioneren

Dankzij een spionage virus zijn Mac-webcams een half decennium lang gebruikt om hun gebruikers in de gaten te houden. Dat meldt RTL Z in juli 2017. Onderzoeker Patrick Wardle van beveiligingsbedrijf Synack ontdekte de zogenoemde Fruitfly-malware. Dit virus installeert zich nadat de Mac-gebruiker op een kwaadaardige link heeft geklikt. Dankzij deze software kunnen vervolgens op afstand de webcam en de microfoon ingeschakeld worden, om daarmee mensen te bespieden. Het virus kan bovendien wachtwoorden en e-mails onderscheppen. De hackers willen ook Mac-computers van ‘alledaagse gebruikers’ overnemen, benadrukt de onderzoeker. ‘Veel mensen overschatten de beveiliging van hun Mac.’

Gratis virusscanners voor Mac

 • Avast heeft een prima gratis virusscanner voor Mac. Kijk hier bij download.cnet.com.
 • Het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG lanceerde in 2013 ook een gratis virusscanner voor Mac OS X.

avg-mac

 

  • De gratis AVG scanner beschikt over een ‘Resident Shield‘ dat in de achtergrond draait en elk bestand scant dat de gebruiker opent, kopieert of opslaat.
  • Daarnaast kunnen ook losse mappen of bestanden worden gescand
  • Er is een automatische update-functie.
  • AVG AntiVirus for Mac is gratis en te downloaden via AVG.com.

Andere tips voor beveiligen van je Mac

 • Mac OS X v10.5 en 10.6 beschikken over de Programma-firewall. Een van de belangrijkste doelen van een firewall is het regelen van verbindingen met uw computer vanuit andere computers op het netwerk. Hier vind je een andere gratis  Firewall voor je Mac die door Cnet.com als ‘goed’ is beoordeeld: Noobproof.
 • Om veilig wifi te gebruiken moet je HotspotShield voor Mac overwegen. Publieke wifi is onveilig. Bescherm je zelf. AnchorFree’s Hotspot Shield is een goed hulpmiddel. Het beschermt je online privacy als je verbinding maakt met het internet via draadloze hotspots.

Verder lezen over virusscanners

Lees hier verder over goede gratis en betaalde virus scanners
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vijf × 4 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.