Dating Fraude, trap er niet in
Dating fraude (Romance scam, Nigeriaanse oplichting, 419 scam) is een probleem. Elk jaar worden in Nederland honderden mensen slachtoffer. En dat aantal is groeiende. De slachtoffers denken een nieuwe relatie te vinden via internet. Maar ze komen bedrogen uit, verliezen soms tienduizenden euro’s en de kater na afloop is enorm
Een voorbeeld: Sander wachtte 2 weken lang op een Chinees vliegveld vergeefs wachtte op zijn internetliefde. De schade van dating fraude op jaarbasis in NL is naar schatting meer dan 15 miljoen euro.
Er zijn 2 beruchte verdienmodellen voor datingfraude
- De oplichters van een foute dating site laten je betalen voor ieder bericht. En men probeert je hierom zo lang mogelijk aan het lijntje te houden en te kletsen, om zoveel mogelijk geld aan je te verdienen.
- De oplichter achter het fake profiel (op social media, dus niet per sé op een dating site) vraagt je na een tijd te betalen voor allerlei zaken en ‘problemen’, zoals tickets, dokter, verhuizing, hotels.
Veelal komen de oplichters gewoon uit NL of uit West-Afrika, onder andere Nigeria. Men misleidt wereldwijd mensen voor miljarden dollars. Ze laten je chatten, bouwen vertrouwen bij je op, laten je denken dat je een online een lief hebt gevonden. Niet veel later zullen dan meerdere betaalverzoeken komen, bijvoorbeeld om een ticket, probleem of medisch onderzoek te bekostigen.
Slachtoffer datingfraude voor 300.000 dollar opgelicht
Een 57-jarige Amerikaanse vrouw die het slachtoffer van datingfraude werd maakte uiteindelijk meer dan 300.000 dollar naar de oplichter over. En ze is niet de enige. Jaarlijks worden tal van voornamelijk oudere alleenstaande vrouwen het slachtoffer van datingfraude.
“Het is een groot probleem voor senioren”, zegt Amy Nofziger van de American Association of Retired Persons (AARP). Uit cijfers van de FBI blijkt dat datingfraude alleen in de VS voor meer dan 80 miljoen dollar schade veroorzaakt. 29% van de slachtoffers zijn vrouwen van 50 jaar of ouder, die bij elkaar opgeteld voor 51% van alle financiële schade door datingfraude verantwoordelijk zijn. De 57-jarige vrouw waar de AARP over bericht had haar man verloren en besloot om via internet te gaan daten. Ze kwam met een man in contact, die haar verschillende e-mails stuurde. Ook spraken ze elkaar over de telefoon.
Na iets minder dan een maand van intensief contact stelde de oplichter dat hij dringend geld nodig had voor een werkproject. Hij zou de vrouw terugbetalen als hij weer in de VS was. In totaal maakte de vrouw over een periode van enkele maanden meer dan 300.000 dollar over.
Hoe werken Romance Scammers?
De oplichters van de typische Nigeriaanse oplichting doen zich op datingsites voor als iemand die een partner zoekt. Hij/zij is vaak interessant, of rijk, met een spannende baan in het buitenland, of ondernemer. Het is vaak een buitenlander, die soms wel in Nederland woont, maar op het moment dat je contact met hem krijgt voor een project of zaak tijdelijk in het buitenland.
De foto’s die gebruikt worden zijn van een aantrekkelijke man of vrouw, maar ze zijn van iemand anders; gestolen op internet. De chat teksten die binnenkomen betreffen soms een rammelende vertaling naar het Nederlands via Google Translate.
Eerst wordt een band opgebouwd. En dan volgt meestal binnen enkele weken het eerste verzoek om hulp. Lees: geld. Op een gegeven moment heeft hij/zij dus geld nodig. Want er is plotseling een probleem. Dat kan van alles zijn. Hij/zij heeft een medische complicatie, er is een ticket nodig, er is een ongeluk gebeurd, paspoort is verloren, zoon of dochter heeft plots een probleem, of er is voor een andere reden snel geld nodig (of de reis terug naar NL lukt niet omdat het ticket kwijt is). Of je even kunt voorschieten en hulp kunt bieden, want je houdt toch van hem/haar?
Er is een vertrouwensband opgebouwd en het slachtoffer trapt vervolgens in een psychologische val. Je verloochent toch niet degene met wie je een band hebt opgebouwd!? Liefde maakt blind. Er wordt in blind vertrouwen geld gestort, via een dienst als Moneygram.
Verliefde vrouwen zijn ca. 65% van de slachtoffers. Na het storten van geld gaat de ‘relatie’ gewoon verder. Want als éénmaal geld is gegeven, komen er natuurlijk meer verzoeken om geld, vaak steeds hogere bedragen. Ondertussen wordt de relatie vertrouwd, want hij gaat toch door terwijl er geld is gegeven en er gestopt had kunnen worden!?
Het verhaal eindigt uiteindelijk als het geld van het slachtoffer op is, of als het slachtoffer zelf zich op een gegeven moment realiseert dat er iets niet klopt. Wat dan resteert is een enorme kater. Een wijze les. En als het tegenzit is er een schuld omdat er zelfs geld is geleend bij familie of de bank, om de ‘geliefde’ uit Afrika te helpen.
Hoe herken je een nep-datingsite?
- De sites rekenen kosten per verstuurd bericht.
- De site vermeldt in kleine lettertjes in de Disclaimer dat ‘sommige profielen nep kunnen zijn’.
- Na aanmelding op de site ontvang je in korte tijd veel reacties van ‘kandidaten’.
- De reacties zijn te mooi om waar te zijn. En de foto’s op de profielen vaak ook.
- In het 1e contact wil de ander al gelijk snel met je afspreken, om je enthousiast te maken. Maar in de reacties daarna stelt hij/zij een ontmoeting steeds uit.
- De ander stelt jou bijna altijd een vraag in zijn of haar bericht. Zo lokt hij of zij uit dat jij weer terug schrijft en dus blijft betalen.
- Als je vraagt om via een ander kanaal contact te hebben (bijvoorbeeld via WhatsApp, telefoon of e-mail), gaat de ander daar niet op in.
- De ander wil wel met je schrijven, maar elkaar ontmoeten gaat hij of zij uit de weg.
Bron: ACM
Wat kun je doen, hoe check je een dating site? 5 tips!
- Ook al ben je verliefd, blijf nadenken of de zaken wel goed voelen en OK zijn.
- Controleer op internet de naam van de website of organisatie van je internet-geliefde. Als je waarschuwingen of verhalen ziet over afpersing weet je gelijk dat het niet klopt.
- Vraag bij sites waar je betaalt per bericht, of je de ander op een eigen mail-adres of een andere manier mag contacten. Of vraag een ontmoeting. Lukt dit niet? Sluit direct af en stop met het geven van privacy-gevoelige info over jezelf!
- Probeer aangifte bij de politie te doen, als je daadwerkelijk weet hebt van een scam.
- Bezoek vertrouwde sites! Leuke tips: etenvooreentientje.nl om even lekker uit te eten!
Wat kun je doen als een dating scam gaande is?
- Bekijk de goede video’s hieronder, of laat het slachtoffer deze video’s zien. Zoek eventueel op youtube naar meer filmpjes over dit onderwerp.
- Blokkeer het telefoonnummer en emailadres van de fraudeurs, zodat er geen berichten meer binnenkomen. Vind via een zoekmachine als DuckDuckGo snel en handig hoe je dat doet: email blokkeren at DuckDuckGo
- Er zijn een aantal loketten voor hulp en melden van dating fraude:
- Meld bij de Fraudehelpdesk: Liefde – Fraudehelpdesk
- Meld bij Meld.nl op de speciale site hiervoor: Datingfraude melden: Meld.nl
- Of doe direct aangifte bij de politie: Datingfraude | politie.nl