Zelf hacken?

ik wil hacken

Ik wil hacken? Tja…. 4 tips

zelf hackenUit onderzoek, dat in opdracht van Safer Internet Centre Nederland* is uitgevoerd, blijkt dat 3 procent van de jongeren wel eens doet aan zelf hacken, heeft gehackt en 7 procent zou dit overwegen. Van de groep 16- en 17-jarigen geeft bijna 14 procent aan wel eens gehackt te hebben of dit te overwegen als de situatie zich zou voordoen. 

*Safer Internet Centre Nederland is een partnerschap tussen 3 partijen: ECP | Platform voor de Informatiesamenleving (met de website Veiliginternetten.nl), het Expertisebureau Online Kindermisbruik en Mediawijzer.net.

“Hacken begint voor jongeren meestal met experimenteren. Vaak puur voor de lol”, zegt Marjolijn Bonthuis van Safer Internet Centre Nederland. “Uit ons onderzoek blijkt ook dat de meeste jongeren weten dat hacken strafbaar is, maar de drang om te kijken of iets lukt, wint het op dat moment.

De net 18-jarige Zawadi Done, applicatie-ontwikkelaar en ethisch hacker, zegt dat hij met de juiste hulp niet over de grens was gegaan met zelf hacken. “Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik dat mijn online skills veel beter ontwikkeld waren dan die van mensen in mijn omgeving en ik ging steeds een stapje verder. Ik wist dat ik fout zat, maar tegelijkertijd wist ik ook niet waar ik terecht kon met bijvoorbeeld mijn informatie over een beveiligingslek of mijn vragen.”

 

4 Tips voor als je zelf wilt hacken

  1. Strafbaar!
    De meeste jongeren weten gelukkig dat hacken en een computersysteem onbruikbaar maken door bijvoorbeeld een DDoS aanval strafbaar is.
  2. Gebruik de responsible disclosure!
    Bedrijven en organisaties roepen hackers op om gevonden lekken en kwetsbaarheden bij hen te melden en hier vooral ook netjes mee om te gaan: geen misbruik van maken en niet naar buiten brengen om te voorkomen dat kwaadwillenden misbruik maken van het lek. Zo kunnen deze bedrijven de juiste maatregelen nemen om het lek te dichten. In ruil daarvoor ondernemen zij geen juridische stappen tegen jou en krijg je in sommige gevallen zelfs een beloning als ontdekker van het lek. Een responsible disclosure is te vinden op de website van betreffende organisatie.
  3. Test je vaardigheden tijdens ethisch hack evenementen
    Ben je op zoek naar een hackuitdaging? Test je vaardigheden dan door deel te nemen aan ethische hack evenementen. Daar kun je computersystemen kraken in een volledige veilige omgeving en leer je vooral ook veel van andere ethische hackers.
  4. Op de website www.meldknop.nl kun je terecht voor hulp als je hebt gehackt, of als er iets anders vervelends gebeurt is op internet, en je hebt hier hulp bij nodig.

nord beste vpn aanbieding

Krantartikel, 11 dec 2020

14-jarige jongen aangehouden om opzetten phishingwebsites

De politie kwam de tiener op het spoor door een aangifte van een overheidsinstelling. Toen het huis van de jongen werd doorzocht, zijn er verschillende soorten apparatuur in beslag genomen. Het bezit van software of hardware voor phishingwebsites is strafbaar.

De websites die de jongen online zette, zijn bedoeld om persoonlijke inloggegevens te ontfutselen bij nietsvermoedende mensen. Vervolgens kunnen met de inloggegevens bankrekeningen worden geplunderd. Er wordt nog onderzocht of de apparatuur daadwerkelijk is gebruikt voor phishing. Het is vooralsnog niet duidelijk of en hoeveel geld de jongen heeft gestolen.