Veilig online betalen

Veilig betalen op internet

Online shoppen is hartstikke handig en leuk. Let wel op de de volgende risico’s:

  1. Online betalen of bankieren doe je veilig thuis, niet onderweg! Doe geen betalingen via een gratis of open wifi netwerk in een café, hotel of luchthaven. Immers daar is de kans op aftappen van je internetsignaal groot!
  2. Trap niet in een marktplaats scam of nepwinkel. Lees hier verder over nepwebshops en onderzoek vóórdat je koopt eerst online met de naam van de persoon of winkel-website of er meldingen van fraude zijn. En let op: om vertrouwen te wekken, sturen malafide verkopers soms eerst een kopie van ‘hun eigen ID-bewijs’. Dat is dan niet hun eigen paspoort, maar eentje die ze een vorig slachtoffer hebben ontfutseld. Stuur dus nooit zomaar je paspoort naar iemand op.
  3. Gebruik altijd je gezonde verstand: als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook niet waar. Bij een splinternieuwe telefoon of spelcomputer voor een paar tientjes moeten alle alarmbellen afgaan.
  4. Geloof nooit zomaar wat de andere partij je stuurt. Klik nooit op een link die de verkoper je stuurt of aanbeveelt, ook niet voor betalen of label printen! Betaal niet via een externe site die de verkoper aanbeveelt. Dit kunnen frauduleuze namaak-sites zijn, die jouw inlog- en persoonsgegevens sturen naar de verkoper als je daar op in logt.
  5. Ga ook niet blind af op screenshots. Een koper kan bijvoorbeeld een neppe screenshot van een bankoverschrijving maken, zodat het lijkt alsof hij heeft betaald.
  6. Pas op ‘Spoofen’. Oplichters kunnen sms’jes naar je telefoon, die afkomstig lijken te zijn van een vertrouwd nummer voor je, zoals een nummer van een familielid, vriend, of Marktplaats, het zogenoemde ‘spoofen’. Bel altijd zelf terug, controleer extra. En in geval dat je iets verkoopt en van de verkoper ‘een betalingsbewijs ontvangt’; controleer dit altijd zelf door zelf inloggen bij je bank of Marktplaats.

Controleer de verkoper of website voordat je online koopt

Heb je geen goed gevoel over iemand, dan kun je een check doen bij de politie. Via een speciale website kun je zoeken op rekening- of telefoonnummer, om te zien of er eerder meldingen over deze persoon zijn binnengekomen.

nep webshopsOpties voor online betalen

Hier geven we je een overzicht van de meest voorkomende methoden van online betalen en hun voor- en nadelen.

Achteraf betalen

Wist je dat een online winkel in Nederland wettelijk gezien geen volledige vooruitbetaling mag eisen? Check altijd de mogelijkheden wanneer je afrekent. Sommige webshops bieden je  de mogelijkheid om het hele bedrag pas na ontvangst te betalen. Op die manier zit je veilig: een winkel kan tussentijds failliet gaan, uitbranden of nep zijn.

iDeal

iDeal is een betaalmethode die alleen in NL wordt gebruikt en door vrijwel alle webshops wordt ondersteund. Houd er  rekening mee dat iDeal géén aankoopbescherming biedt en dat wanneer je bij een nepshop iets afrekent je het bedrag kwijt bent.

Creditcard

Bestel je iets in het buitenland, dan is de kans groot dat je kunt betalen met creditcard. Dit biedt jou als koper een aantal aantrekkelijke voordelen want wanneer de bestelling niet wordt geleverd, beschadigd is of wanneer je het verkeerde krijgt, kun je je geld direct terugkrijgen. De bewijslast ligt bij de verkoper en in veel gevallen zijn je aankopen ook nog eens verzekerd tegen beschadiging of diefstal.

PayPal

Op veel veilingsites heb je de mogelijkheid om te betalen via PayPal. Net als bij creditcards biedt PayPal aankoopbescherming en kun je geld terugkrijgen wanneer er iets mis is gegaan. Het gebruik van Paypal is  gratis.

Digitale machtiging

Het is bij een aantal webwinkels ook mogelijk om een eenmalige digitale machtiging te geven waarmee het aankoopbedrag door de winkel kan worden geïncasseerd. Groot voordeel: als je de bestelling niet ontvangt, kun je het aankoopbedrag terug laten boeken.

Rembours

Wil je liever niet via internet betalen, dan bieden veel webwinkels de mogelijkheid om onder rembours te bestellen. Dit houdt in dat je aan de deur betaalt wanneer je pakje wordt bezorgd. Vaak worden hiervoor wel extra kosten in rekening gebracht. Bovendien komt het voor dat nepwinkels een pakje laten bezorgen waarin niet hetgeen zit wat je had besteld maar bijvoorbeeld een baksteen.

Overige betaalmethoden

Sommige online winkels bieden nog andere betaalmethoden zoals Paysafecard of een cadeaubon. Deze zijn vaak bij tankstations, supermarkten en sigarenwinkels te koop en hebben als voordeel dat je – vaak anoniem – online kunt afrekenen door middel van een speciale code. Ze bieden daarentegen geen aankoopbescherming en zijn soms beperkt houdbaar.