Aandelenfraude – Boiler room belegging scam

Ga nooit in op beleggingsaanbiedingen via de telefoon! Malafide organisaties bellen mensen op met een zogenaamd uitzonderlijke beleggingskans: ‘koop NU deze aandelen, buitenkans, geen risico, je gaat snel veel verdienen als je vandaag koopt’. Vervolgens verdienen de fraudeurs aan de aandelen. Wanneer je uit de belegging wil stappen, is de fraudeur niet meer te bereiken. 

De overheid (AFM) heeft recent 2.500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor boilerrooms: oplichters die criminele beleggingen aanbieden. De gegevens van deze mensen is door de politie gevonden op een ‘sukkellijst’ die gebruikt wordt door fraudeurs.

Meer fraude

De landelijke Fraudehelpdesk meldt dat in 2019 bijna 400 mensen ruim 10,7 miljoen euro verloren op deze manier. En niet iedereen meldt zich, veelal uit schaamte. Dus de werkelijke fraude is hoger.

Onbewust gegevens achterlaten

Oplichters stellen deze lijsten van personen samen via gegevens die mensen online invullen of onbewust achterlaten door op advertenties op social media of andere media te klikken. Ook wie iets aanklikt op een site met beleggingsaanbiedingen, kan op een lijst belanden. Deze bellijsten blijven jarenlang internationaal circuleren en worden vaak doorverkocht, waardoor ze telkens bij nieuwe malafide aanbieders belanden. 

De overheid heeft de volgende 5 tips

free hit counter