Virusscanner tips

6 gratis virusscanner tips

Virusscanners zijn er in allerlei vormen. Betaald, gratis, met of zonder firewall, online of installeren. De keuze is enorm. We helpen je met tips

 1. De meeste virussen worden door de gebruiker zelf geactiveerd. Dus pas altijd zelf op, ondanks de antivirus die je altijd moet installeren. Phishing  en ransomware vormen de grootste risico’s op een virus of computerprobleem. Bijlagen vertrouw je nooit, ook niet als ze van een bekende lijken te komen.
 2. Virusscanners kunnen met elkaar in conflict raken en je computer vertragen. Zorg er dus voor dat er nooit meer dan één virusscanner tegelijk is geïnstalleerd. Met de gratis app remover kun je grondig de resten van een virusscanner verwijderen, als je een nieuwe installeert.
 3. Doe af en toe een extra, gratis online virusscan (lees verder).
 4. En maak regelmatig een backup. Als malware je systeem uitschakelt of corrumpeert,  of als je harde schijf er na een jaar of 5 mee stopt, dan wil je niet alles kwijt zijn. Tip: met het gratis XxClone kopieer je je volledige schijf (met of zonder Windows installatie). Je zet een exacte kopie op een nieuwe schijf.
 5. Heb je een Mac? Installeer ook een virusscanner (lees hier over de gratis Mac scanner), want je bent ook kwetsbaar, net als Windows gebruikers!
 6. Vergeet je USB stick niet… die is waarschijnlijk mobiel en maakt contact met diverse apparaten. Een besmetting is dus gemakkelijk. Een van de beste gratis antivirus programma’s is ClamWin Portable. Installeer deze op je USB sticks!

Testresultaten van antivirus programma’s

 • Op internet zijn er testresultaten van virusscanners beschikbaar. Kijk eens op av-test.org. Klik bovenaan op HOME USER voor testrapporten. Klik op PROTECTION om te zien welke programma’s het beste en meest veilig zijn. Je ziet ook hoe de anti virus tools presteren (Performance) en wat de gebruiksvriendelijkheid is (Usability).
 • Tips: Naast enkele goede betaalde scanners (zie hieronder) is op dit moment de gratis versie van Panda en Bitdefender een goede keuze. Zie ook de test site hierboven.
 • Een andere site met testresultaten voor virusscanners is het onafhankelijke av-comparatives.org.

Betaalde virusscanners

avastGoede gratis virusscanners

 • Goede gratis virusscanners zijn: Panda Security, Bitdefender en Avast. Deze scoren regelmatig  behoorlijk goed. Onderaan de lijst staat vaak Microsoft Security Essentials.Naast de detectie van malware wordt ook gekeken of de producten schone links en bestanden als malware beschouwden, de zogeheten false positives. Vanwege het hoge aantal false positives weet Panda niet de Advanced+ certificering van AV-Comparatives te krijgen. De gratis oplossing van Avast slaagt hier wel in.
 • AVG, Avira, Comodo en Avast! hebben ook gratis virusscanners. Deze tools zijn vaak minder uitgebreid en beschermen dus minder tegen allerlei risico’s. Zo biedt de gratis avast! bijvoorbeeld geen bescherming tegen hackers, spam en phishing.
 • Het alles-in-één beveiligingspakket Comodo Internet Security is ook een prima pakket; het beschikt naast een goede virusscanner tevens over een uitstekende firewall

Tip: Online (cloud) virusscanners, gratis

Naast de programma’s die je downloadt op je computer heb je nog een aantal gratis online antivirus diensten, die je bestand of computer kunnen scannen op malware. Installatie is niet nodig! Overweeg dit om af en toe te doen, naast je standaard dagelijkse bescherming van je antivirus pakket.

 1. Onze favoriet: bitdefender online scanner bitdefender.com
 2. Panda cloud cleaner: pandasecurity.com
 3. Bij virustotal.com kun je een bestand laten scannen, bijvoorbeeld als je het gedownload hebt of per email ontvangen hebt.
 4. F-secure online scanner: f-secure.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + negen =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.