Veilig bankieren op internet

3 Tips veilig online bankieren

Tip 1: geef NOOIT je wachtwoord, per mail, telefoon of wat dan ook

Niemand zal je ooit naar je wachtwoord vragen. Zelfs een medewerker bij een bank of helpdesk niet. Wachtwoorden (voor bijvoorbeeld je internet bankieren) staan immers versleuteld in systemen. Het wordt automatisch verwerkt. Dus niemand bij de bank kent je wachtwoord en hoeft het ook niet te kennen!

Tip 2: Doe zoals de ING aangeeft: vertrouw je het telefoon gesprek niet, vraagt iemand je wachtwoord of teveel andere persoonlijke informatie? Hang op, klik weg, bel zelf terug!

fraude bankieren

Tip 3: bescherm je met HitmanPro

Steeds meer kwade programma’s richten zich op online bankieren. Criminelen sluipen zonder dat je het merkt je computer binnen en kleven aan je browser, om tijdens je online bankzaken te stelen.

HitmanPro

Met HitmanPro.Alert wapen je je hier tegen. HitmanPro.Alert controleert bij elke browser opstart op onregelmatigheden of verdachte zaken.

Het  gratis programma van het Nederlandse beveiligingsbedrijf SurfRight voorkomt dat de CryptoLocker-ransomware bestanden op computers kan versleutelen. CryptoLocker is sterk actief en verspreidt zich via e-mailbijlages, ongepatchte softwarelekken en al op het systeem aanwezige malware.

Eenmaal actief vergrendelt CryptoLocker foto’s, documenten en andere bestanden op je computer. Om weer toegang tot de bestanden te krijgen moeten slachtoffers binnen 72 uur bijvoorbeeeld 300 euro betalen. Daarna wordt vaak 1600 euro gevraagd. Maar ook dan blijft de lock of de malware bestaan, dus niet betalen!

Door geen ongevraagde e-mailbijlages te openen en altijd snel de gemelde softwarelekken te patchen kun je als internetgebruiker een infectie voorkomen.
Het programma is geen vervanging van je beveiligingssoftware, maar het is een goede aanvulling. De makers claimen dat het programma 99% van alle Trojaanse paarden te herkennen, waaronder Zeus, Spy Eye en Citadel. Bij verdachte zaken onderneemt HitmanPro.Alert actie en verwijdert de bedreiging. HitmanPro ondersteunt alle bekende browsers.

Ransomware en cryptolocker voorkomen

Het gratis programma CryptoPrevent zet group policy objects in het Windowsregister om te voorkomen dat bepaalde uitvoerbare bestanden in bepaalde locaties worden uitgevoerd. Het is vooral voor de minder technische gebruikers bedoeld en werkt op Vista, Windows7, Windows 8 en Windows 8.1.

Tip 4: Heb natuurlijk altijd je basis bescherming actief

Virussen en andere kwaadaardige software (malware) krijgen met een firewall, virusscanner en anti-spyware moeilijker kans op je computer. Dit zijn tegenwoordig standaard produkten die je echt geinstalleerd moet hebben. Ook de Mac gebruikers! Zorg er wel altijd voor dat deze software up-to-date is en constant actief aan staat.

Regelmatig je computer eens extra scannen op virussen en spyware is ook aan te raden. Lees hier verder.

Meer leren en weten? Kijk nu hier naar de beste cyber security video’s


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 16 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.